Soda Bread - Pane Integrale Irlandese
This recipe is based on The Guardians’ recipe for the best soda bread.
We reduced slightly the amount of liquid, but really different flours will absorb different quantities of liquid, so you will need to judge the best quantity for your flour.
Also we reduced baking times a little, but again, it depends on your oven.
Questo pane di orgine Irlandese non e molto diffuso in Italia; e’ quasi una torta e si prepara in un battibaleno percio’ e’ perfetto per sopperire alla mancanza di pane in casa all ultimo minuto.
Si conserva bene se avvolto nella pellicola trasparente. E’ ottimo servito ancora tiepido, con un velo di burro e accompagnato da salmone affumicato, formaggi e salumi.
450g coarse wholemeal flour
50g rolled oats
1 tsp salt
1 level tsp bicarbonate of soda
1 tbsp treacle
1 tbsp honey
400ml buttermilk (or sour milk, or milk with 1 tbsp lemon juice, or half milk half yogurt)
1 tbsp melted butter, to finish
Preheat the oven to 200C and line a baking sheet with baking paper.
Once the oven has come to temperature, put all the dry ingredient into a large mixing bowl and whisk together to combine. Make a well in the middle. Stir the treacle and honey into the buttermilk until well mixed, then pour this into the well and, very quickly, stir together with your hands until you have a soft, sticky dough.
Form this into a round on your baking sheet and cut a deep cross in the dough. Bake for 30 to 40 minutes keeping an eye on it, until the crust is golden and the loaf sounds hollow when tapped underneath.
Brush with melted butter and leave to cool before tearing into it.
Once colled store it wrapped in cling film.
Accendere il forno a 200C statico. Nella planetaria, o in una ciotola, mischiare la farina con l avena, il sale ed il bicarbonato. Aggiungere il miele, la melassa (che in Italia non si trova facilmente: puo essere sostituita con sciroppo di Agave o semplicemente omessa), e infine il liquido. Aggiungete 3/4 del liquido e il resto mentre lavorate l impasto che deve risultare molto morbido, ma non liquido e piu simile ad una torta che ad un impasto per il pane.Mettete poca farina sulla spianatoia e prendendo l impasto con le mani dategli la forma di una palla un po schiacciata senza lavorarlo ulteriormente.Appoggiate la palla sulla teglia,operate due tagli profondi con un coltello e infornate a 180C per circa 30 o 40 minuti, la crosta deve essere morbida.Spennellate con un po di burro fuso e fatelo raffreddare. Servitelo affettato con un velo di burro, salmone affumicato, formaggi o salumi.
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