Super easy, ready in the morning sourdough hot cross buns

Refresh your starter in the morning, then make the dough at night. The next morning your buns will be ready for the oven and you'll have them for breakfast!


Ingredients 

For the buns:

140g refreshed 50% hydration sourdough starter
50g caster sugar
50g butter at room temperature
1ts ground cinnamon
1/4 tsp ground  all spice
1/4 tsp ground  ginger
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground cardamom 
300g strong white flour
1 egg
150g milk
50g sultana
40g mixed peels
1/2 tsp salt

For the cross:
50g flour
1g baking powder
50g water
5 g vegetable oil

For the glaze:
100 g water
2tbsp caster sugar


Method:

In the morning refresh 100g of starter. This can be done later in the day as well, aim to have your starter ready for about 8pm.

At 8 pm, make the dough. In a planetary mixer dissolve the starter in the milk, the sugar and the egg. Use a k beater to start with.

Add the flour, the spices and work to a smooth and elastic dough. Then add the salt and the butter and work again.
Once the dough is wrapped around the k beater, change the beater to the hook and work the dough again until completely smooth and elastic.

Add the raisins and peels and work shortly, just until incorporated.

Form a ball with the dough, cover it with a bowl turned upside down and let it rest for 1 to 2 hours.

Around 9 or 10 pm, form 8 balls out of the dough and place them onto a baking tray to  prove ( either butter the baking tray, or use baking paper).

Insert the tray into a plastic food grade bag and leave it to prove overnight. 

In the morning, while the oven preheats at at 200 C, make the dough for the crosses.  

Mix the ingredients to make the paste, then spoon it into a piping bag with a small nozzle. Pipe a line along each row of buns, then repeat in the other direction to create crosses.

Bake for 25 mins on the middle shelf of the oven, until golden brown.

In the last 5 minutes of baking prepare the glaze by placing water and sugar into a small saucepan over low heat. Stir until sugar dissolves.

Place the buns onto a rack then brush them with the glaze while still hot.

Italiano:

Ingredienti

Per i panini:

140g pasta madre rinfrescata  (La mia: 50% idratazione)
50g di zucchero semolato
50 g di burro a temperatura ambiente
1 cucchiaino di  cannella in polvere
1/4 di cucchiaino di all spice (pepe della Giamaica: qui e’ molto commune, se non lo trovate sostituite con un pizzico di chiodi di garofano in polvere)
1/4 di cucchiaino di zenzero in polvere
1/4 di cucchiaino di noce moscata
1/4 di cucchiaino di cardamomo macinato
300g di farina forte
1 uovo
latte 150 g
50g uvetta
40g scorze di arancia candite
1/2 cucchiaino di sale

Per la croce:
50g  farina
1g lievito in polvere per dolci
50g acqua
5 g olio  (non di olive che ha il gusto troppo forte)

Per la glassa:
100 g acqua
2 cucchiai di zucchero semolato

Alla mattina rinfrescare il la pasta madre.

Alle 8 di sera, fare l’impasto. Con la planetaria sciogliere la pasta madre nel latte, poi aggiungete lo zucchero e l'uovo. Utilizzare la frusta k per iniziare.

In seguito aggiungere la farina, le spezie e lavorare fino ad ottenere una pasta liscia ed elastica. Quindi aggiungere il sale e il burro e lavorare di nuovo.
Quando  l'impasto รจ incordato , sostituire la frusta con il  gancio e lavorare nuovamente l'impasto fino a completa incordatura.

Aggiungere l'uvetta e le scorze di arancia e lavorare brevemente, solo per incorporarle.

Formare una palla con l'impasto, coprirla con una ciotola capovolta e lasciare riposare per 1 a 2 ore.

Dopo il riposo  formare 8 palline e disporle su una teglia per la lievitazione durante la notte.

(In genere io inserisco la teglia in un sacchetto di plastica per uso alimentare per la lievitazione, cosi la pasta rimane morbida)

Al mattino, mentre il forno si preriscalda a 200 C, fare la pasta per le croci.

Mescolare gli ingredienti della la pastella, inserirla in una tasca da pasticcere e con un foro piccolo creare delle croci sui panini lievitati.

Cuocere per 25 minuti sul ripiano centrale del forno, fino a doratura.

Negli ultimi 5 minuti di cottura preparare la glassa mettendo l'acqua e lo zucchero in un pentolino a fuoco basso. Mescolare fino a quando lo zucchero si scioglie.

Spennellate la glassa sui panini appena sfornati.

(a volte, se sono di corsa, uso il miele al posto della glassa  e vengono bene comunque).

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